Pup

Is een Aussie wel het geschikte ras?

Wat verwacht een Australian Shepherd van zijn eigenaar?

Doordat de Australian Shepherd een actieve hond is, is hij dus op zoek naar een sportieve, actieve eigenaar. Eén die er tenminste voor zorgt dat er dagelijks minimaal een uur onafgebroken gewandeld wordt met de hond. Wanneer dit altijd hetzelfde rondje is zal de Australian Shepherd zich al snel gaan vervelen, dus zorg ervoor dat er afwisseling in de wandeling zit. Dit kan betekenen dat de rondjes afgewisseld worden, maar dit kan ook betekenen dat er tijdens het rondje veel afwisseling is voor de hond door hem ‘opdrachten’ te geven. Denk hierbij aan apporteerspelletjes, zoekspelletjes, maar bv. ook het lopen over een omgevallen boom. Verder heeft een Australian Shepherd een eigenaar nodig die hem de tijd geeft om volwassen te worden, werk maakt van een consequente opvoeding en socialisatie van zijn hond en kan omgaan met zijn eventueel gereserveerde gedrag naar vreemden. Nog mooier is het wanneer je jouw Australian Shepherd een taak geeft in de vorm van een hondensport.

Een Aussie in huis

Wanneer je de trotse bezitter van een Australian Shepherd geworden bent, kun je tegen een aantal dingen aanlopen. Australian Shepherds zijn sterk gericht op het gezin waarin ze leven. Ze kunnen gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden en zijn niet vanzelfsprekend vriendelijk tegen anderen. Ze zijn vanwege hun gevoeligheid niet altijd even goed bestand tegen druk en opwinding. Bovendien heeft een Australian Shepherd tijd nodig om volwassen te worden, iets waar terdege rekening mee gehouden dient te worden. Verveling is één van de grootste valkuilen bij het houden van een Australian Shepherd. Zorg ervoor dat je jouw Australian Shepherd dus voldoende beweging geeft en dat hij in huis voldoende speelmateriaal heeft om zichzelf bezig te houden.

Socialisatie en Opvoeding

Socialiseren is heel erg belangrijk voor een pup! Daar ligt een belangrijke taak voor fokker en nieuwe puppy eigenaar!

Vanaf de geboorte gaat de pup door een aantal fases heen. Een gedeelte van deze fases vallen binnen de periode dat de pup bij de fokker verblijft, maar het gedeelte vanaf dat de pup het nest mag verlaten is voor de nieuwe eigenaar. Socialiseren is voor een pup belangrijk om zich te leren aanpassen en te leren functioneren in onze wereld.

Welke fases kent de pup:

  • Neonatale fase: van 0 tot 2 weken
  • Overgangsfase: derde week
  • Primaire socialisatie: van 3 tot 12 weken
  • Secundaire socialisatie: van 12 weken tot een half jaar

Neonatale fase

Dit is de fase direct na de geboorte van de pup en in deze fase is de pup doof en blind. De neus bij de pup is echter al goed ontwikkeld en zo leert de pup door middel van geuren wie zijn moeder is en wie zijn broertjes en zusjes zijn. Daarnaast leert de pup de fokker en diens gezin aan de hand van hun geuren te herkennen.

Ook de tastzin is in deze fase goed ontwikkeld bij de pup. Door middel van het aftasten van de werpkist en zijn moeder vindt de pup de tepel voor melk.

De pup kan zichzelf nog niet warm houden, dit is de verantwoording van de fokker en via de tast vindt de pup ook zijn broertjes en zusjes om lekker warm tegenaan te liggen.

Overgangsfase

Deze fase volgt direct op de neonatale fase en valt in de derde levensweek van de pup. Hier maakt de pup een snelle ontwikkeling door. De ogen en oren gaan open en het zicht en gehoor bij de pup beginnen zich te ontwikkelen. In het begin ziet en hoort de pup nog weinig, de pup gaat wel steeds meer reageren op geluiden.

De tandjes van de pup komen door en de nageltjes van de pup zullen voor het eerst geknipt moeten worden om te voorkomen dat de pup de buik van zijn moeder kapot krabt.

De pups beginnen te waggelen en zullen steeds zelfstandiger worden. Daarnaast wordt het eigen karaktertje van de pup zichtbaar, is het een doorzettertje of geeft hij gauw op.

De zintuigen ontwikkelen steeds beter en de pups beginnen voorzichtig onderling te spelen.

Primaire socialisatie

De meeste pups zullen tot ongeveer 8 weken bij hun moeder, broertjes, zusjes en de fokker blijven. Een groot gedeelte van deze socialisatieperiode zal dan ook daar plaatsvinden.

Door spelen met zijn nestgenoten en zijn moeder leert de pup zijn grenzen kennen en wat zijn moeder, broertjes en zusjes wel en niet accepteren tijdens het spelen. Hun karakter ontwikkelt zich in deze periode.

Daarnaast maakt de pup kennis met alle huishoudelijke geluiden in het huis van de fokker zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, wasmachine, wasdroger, televisie, radio, vallende voorwerpen, sleutelbossen en niet te vergeten met de andere dieren in huis en met andere mensen.

De pups gaan voor het eerst naar buiten en worden ingeënt.

In deze periode doet de pup dus veel indrukken op en dat moet ook, want deze indrukken zijn essentieel voor zijn ontwikkeling.

Veel fokkers gaan vanaf dat de pups zijn ingeënt ook met hen op pad voor de socialisatie. Vraag vooral aan de fokker van je pup wat deze zoal gedaan heeft aan de socialisatie.

Vanaf ongeveer 8 weken krijgen we de pup in huis en dan is het de beurt aan ons om de pup te socialiseren. Als eigenaar moeten we proberen ervoor te zorgen dat alle indrukken die de pup opdoet positieve indrukken zijn.
In de primaire socialisatie periode doen we het rustig aan, één nieuwe ervaring per dag is voldoende. Emotioneel is de pup snel uitgeput en kan dus nog maar beperkt indrukken opnemen. Daarnaast is een vermoeide pup makkelijk overprikkeld, gespannen of angstig en dit willen we nou juist voorkomen!
Een positieve ervaring met een nieuwe situatie is belangrijker dan de hoeveelheid nieuwe situaties die  per dag aangeboden worden!

In deze periode moet de pup kennis maken met, en wennen aan vreemde voorwerpen en de eventueel daarbij behorende geluiden zoals fietsers, bromfietsen, auto’s, bussen, vrachtwagens, treinen.
We nemen de pup veel mee naar allerlei situaties zoals een winkel, een drukke winkelstraat, een winkelcentrum,  de markt, het station, een stukje met de bus en de trein.

Laat de pup wennen aan kinderen (onverwachte bewegingen), oudere mensen (bewegen minder flexibel), mensen met een andere huidskleur (zien er anders uit en vanwege hun cultuur kunnen ze ook wat anders ruiken), mensen met een stok en in een rolstoel (bewegen heel anders dan mensen die goed ter been zijn).

Belangrijk is ook het spelen met andere honden (pups, volwassen honden, oudere honden, en honden van andere rassen). Laat de pup kennis maken met andere dieren (koeien, paarden, geiten, schapen e.d.)

Er komt in deze periode dus veel op de pup af en hij kan je steun dan ook goed gebruiken. Het is daarom helemaal niet erg als je de pup in het begin op je arm mee neemt naar voor hem nieuwe situaties. Met jouw steun kan hij op je arm rustig wennen en de wereld verkennen en voorkom je dat de pup wil vluchten omdat hij iets eng vindt.

Op het moment dat de pup nieuwsgierig om zich heen gaat kijken kun je de pup neerzetten. Voor iedere pup duurt de gewenning anders, maar belangrijk is dat je de pup de tijd geeft om aan een nieuwe situatie/prikkel te wennen!

Het is ook zeker aan te raden om met je pup op puppycursus te gaan. Een puppycursus is voor alle puppy’s en hun baasjes belangrijk, leuk én leerzaam.

Alle oefeningen die tijdens een puppycursus aangeleerd worden en het opvoeden van een pup kan natuurlijk geleerd worden uit een boek. Maar het is veel leuker om met een pup naar puppycursus te gaan. Een puppycursus biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een boek. Op een puppycursus kan een pup kennis maken met andere pups  van diverse rassen. Hier leren pups van, want er zijn zoveel verschillende hondenrassen, allemaal met een ander uiterlijk en ander gedrag. Door kennis te maken met pups van andere rassen leren pups veel.

Op een puppycursus leer je spelenderwijs, op een positieve manier, een aantal basisoefeningen aan je pup, zoals bijvoorbeeld hier komen, aandacht voor de baas, meelopen zonder trekken, zitten, liggen, tandjes laten zien.

Verder wordt er op een puppycursus aandacht besteed aan het zindelijk maken van de pup, socialiseren, alleen laten, voeding en al dat soort belangrijke dingen in het leven van een pup.

Daarnaast is een puppycursus de plek bij uitstek om ervaringen uit te wisselen met andere puppyeigenaren.

Waar kun je een puppycursus volgen?

Voor een overzicht van de regionale verenigingen, ook wel Kynologenclubs of KC’s genaamd, en de diensten die ze bieden kun je vinden op de pagina ‘Zoek een Kynologenclub‘.

Secundaire socialisatie

Vanaf de leeftijd van 12 weken begint de secundaire socialisatie en deze duurt tot ongeveer een half jaar.

In deze secundaire socialisatie herhalen we alle dingen waar we de pup in de primaire socialisatieperiode kennis mee hebben laten maken en breiden deze dingen uit. We kunnen situaties achter elkaar plakken, b.v. met de bus naar het station om daar een stukje met de trein te gaan naar b.v. een ander centrum.

Maar let op! In deze periode is het herstelvermogen van pups op vervelende situaties afgenomen en doet een pup makkelijker een traumatische ervaring op! Dus zorg ook in deze periode dat de pup zoveel mogelijk positieve ervaringen heeft.

Pup informatie

Wat leuk dat je op zoek bent naar een hond en interesse hebt in een Australian Shepherd of Miniature American Shepherd. Goed dat je je wilt voorbereiden en hier de tijd voor neemt! Zo kun je de verschillende soorten honden en fokkers leren kennen! Wij houden op deze site bij welke nesten er gefokt worden/zijn die voldoen aan het verenigingsfokreglement van de ASCN. Bij deze nesten zijn de gegevens van de ouderdieren gecontroleerd en wordt een nestbezoek door de vereniging uitgevoerd. Dit alles is overigens niet verplicht.

U kunt de bij de ASCN aangemelde nesten vinden onder:

Australian Shepherd

Miniature American Shepherd

Benader gerust de verschillende fokkers, hun e-mailadres staat vermeld bij de nest aankondiging op deze site. Vertel iets over jezelf, je gezinssituatie en wat je met de pup wilt gaan doen.
Vanwege de AVG kan de vereniging geen andere informatie over de fokkers geven dan wij tijdens de Algemene Leden Vergadering hebben afgesproken en bij de aankondiging vermeld staan.

De ASCN hanteert geen lijst voor geïnteresseerden waar je je voor kunt aanmelden. Je kunt zelf contact opnemen met één of meerdere fokkers en je laten informeren over een specifieke combinatie, hoe de fokker omgaat met fokken en het houden van de honden.

Wij hanteren als vereniging sinds enige jaren geen adviesprijs meer. Iedere fokker heeft een reden om tot zijn/haar vraagprijs te komen, bijvoorbeeld zijn de ouderhonden (voor veel geld) gekocht of geïmporteerd, is er veel met de honden geshowd, zijn er bijzondere sport prestaties met de honden behaald, het aantal gezondheidsonderzoeken wat bij de ouderdieren gedaan is.

Wij geven iedereen ter overweging mee dat de aanschaf van een pup slechts een deel van de kosten voor het houden van een hond is. Er kunnen ook onverwachte kosten bij horen. Het programma ‘De Rekenkamer’ heeft uit gerekend dat voor een gemiddelde hond de kosten voor een hondenleven van 12 jaar uitkomen op € 18.000. Op de website van het LICG kunt hier meer over lezen: Aanschaf en kosten van een hond

Verenigingsfokreglement ASCN en fokbeleid Raad van Beheer

De Australian Shepherd Club Nederland is onderdeel van de officiële kynologie, de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. De ASCN denkt actief mee met het centrale fokbeleid dat door de Raad van Beheer wordt ontwikkeld zodat er gekomen kan worden tot een duurzaam fokbeleid: Fokbeleid Raad van Beheer

Daar bovenop stelt de ASCN samen met haar fokkers en leden het Vereniginsfokreglement en het Pupinforeglement vast. Dit is een dynamisch proces dat steeds aangepast wordt naar aanleiding van de ontwikkelingen binnen het ras. Het verenigingsfokreglement van de ASCN is over het algemeen strenger dan het overkoepelende fokbeleid van de Raad van Beheer.

Waar moeten fokdieren aan voldoen

  • Een geldig inventarisatieformulier van de ASCN waaruit blijkt dat ze geen fok uitsluitende fouten hebben;
  • Van een geldige ECVO ooguitslag (niet ouder dan één jaar) ten tijde van de dekking met als uitslag VRIJ;
  • HD uitslag (FCI) A of B, minimum leeftijd vanaf 12 maanden geaccepteerd door de ASCN;
  • ED uitslag vrij (minimum leeftijd 18 maanden, zie de details in het verenigingsfokreglement);
  • Ten tijde van de dekking moet de teef een minimum leeftijd hebben van 24 maanden;
  • DNA test voor MDR1, HFS4, CEA, PRA en DM.

Waarschuwing

Er zijn fokkers die adverteren met “gefokt volgens de regels van de ASCN”, maar die niet hier op de site vermeld worden. Zoals gezegd is een plaatsing op deze website niet verplicht. Maar twijfel je of een fokker is aangesloten bij de ASCN, neem dan contact met ons op.

Nesten Aussie