Inventarisatiedagen

Een belangrijk onderdeel van het fokbeleid van de ASCN zijn de inventarisatiedagen. We organiseren zo’n 2 tot 3 inventarisatiedagen per jaar. Tijdens deze dagen krijgen de deelnemende honden een gedragstestje en een exterieur keuring. Daarmee krijgt de vereniging een goed beeld van de bouw en het gedrag van de in Nederland gefokte honden en de uit het buitenland ge├»mporteerde honden.

Voor wie?

Fokkers die lid zijn van de ASCN worden geacht te fokken volgens de regels van het verenigingsfokreglement (VFR), dat geldt voor zowel de Australian Shepherd als de Miniature American Shepherd fokkers. Dus deze dagen worden georganiseerd voor alle Australian Shepherds en Miniature American Shepherds van Nederlandse eigenaren die een nestje willen fokken binnen het verenigingsfokreglement van de ASCN, om te controleren of de honden geen fok uitsluitende fouten hebben.

In het VFR staat dit artikel:
7.2. Fokgeschiktheidskeuring: beide ouderdieren (indien in Nederland woonachtig) moeten, minimaal eenmaal hebben deelgenomen aan een inventarisatie georganiseerd door de rasvereniging. Op het hierbij ingevulde exterieurformulier mogen geen fok uitsluitende fouten zijn aangeduid.
Het VFR voor de Australian Shepherd en de Miniature American Shepherd vind je hier: Reglementen

Wat gebeurd er tijdens een inventarisatiedag?

Gedragstest

Tijdens de inventarisatiedag nemen we een gedragstest af bij de hond. De testleider praat je samen met je hond door het gedragstest heen. Hij of zij verteld precies wat je wel en niet mag doen.
Tijdens de gedragstest observeren van het gedrag van de hond aan de hand van een aantal situaties waarin we hem/haar brengen. je bent als eigenaar voortdurend bij je hond en ziet wat er gebeurd.
De hond mag schrikken! In sommige gevallen zou het zelfs vreemd zijn als de hond niet schrikt. Waar vooral naar gekeken wordt is hoe de hond hersteld nadat hij/zij geschrokken is.
Als laatste onderdeel van de gedragstest wordt er aan je gevraagd om te gaan spelen met je hond. Neem hiervoor een favoriet speeltje van de hond mee.

Nadat de hond de gedragstest afgelegd heeft geeft de gedragskeurmeesters uitleg over wat er gezien is tijdens de test.

Exterieur keuring

Na de gedragstest wordt je hond gekeurd op zijn/haar uiterlijk. De exterieur keurmeester zal je vragen de hond te laten staan zodat hij/zij er aan alle kanten omheen kan lopen en de hond goed kan bekijken. De exterieur keurmeester zal de hond ook bevoelen, omdat een aantal dingen vanwege de dikke vacht van een Aussie niet te zien zijn. Omdat de keurmeester de hond gaat bevoelen is het onverstandig om de hond tijdens de inventarisatiedag een tuig om te laten hebben.
De exterieur keurmeester zal je ook vragen om een driehoek met je hond in draf te lopen, waarbij de hond aan de binnenkant loopt zodat de keurmeester het gangwerk goed kan bekijken. Tevens zal er gevraagd worden om van de keurmeester af en weer terug te komen lopen met de hond in draf.

Net als bij de gedragstest wordt de hond gekeurd en geeft de exterieur keurmeester een verslag van de hond.

Fotograaf

Tot slot wordt er een foto gemaakt van je hond. De fotograaf zal je vertellen in welke pose zij de hond graag wil fotograferen.

Mocht je iets niet begrijpen tijdens de dag, vraag het dan vooral aan onze medewerkers!