Evenementen

Inventarisatiedagen

Een belangrijk onderdeel van het fokbeleid van de ASCN zijn de inventarisatiedagen. We organiseren zo’n 2 tot 3 inventarisatiedagen per jaar. Tijdens deze dagen krijgen de deelnemende honden een gedragstestje en een exterieur keuring. Daarmee krijgt de vereniging een goed beeld van de bouw en het gedrag van de in Nederland gefokte honden en de uit het buitenland geïmporteerde honden.

Voor wie?

Fokkers die lid zijn van de ASCN worden geacht te fokken volgens de regels van het verenigingsfokreglement (VFR), dat geldt voor zowel de Australian Shepherd als de Miniature American Shepherd fokkers. Dus deze dagen worden georganiseerd voor alle Australian Shepherds en Miniature American Shepherds van Nederlandse eigenaren die een nestje willen fokken binnen het verenigingsfokreglement van de ASCN, om te controleren of de honden geen fok uitsluitende fouten hebben.

In het VFR staat dit artikel:
7.2. Fokgeschiktheidskeuring: beide ouderdieren (indien in Nederland woonachtig) moeten, minimaal eenmaal hebben deelgenomen aan een inventarisatie georganiseerd door de rasvereniging. Op het hierbij ingevulde exterieurformulier mogen geen fok uitsluitende fouten zijn aangeduid.
Het VFR voor de Australian Shepherd en de Miniature American Shepherd vind je hier: Reglementen

Wat gebeurd er tijdens een inventarisatiedag?

Gedragstest

Tijdens de inventarisatiedag nemen we een gedragstest af bij de hond. De testleider praat je samen met je hond door het gedragstest heen. Hij of zij verteld precies wat je wel en niet mag doen.
Tijdens de gedragstest observeren van het gedrag van de hond aan de hand van een aantal situaties waarin we hem/haar brengen. je bent als eigenaar voortdurend bij je hond en ziet wat er gebeurd.
De hond mag schrikken! In sommige gevallen zou het zelfs vreemd zijn als de hond niet schrikt. Waar vooral naar gekeken wordt is hoe de hond hersteld nadat hij/zij geschrokken is.
Als laatste onderdeel van de gedragstest wordt er aan je gevraagd om te gaan spelen met je hond. Neem hiervoor een favoriet speeltje van de hond mee.

Nadat de hond de gedragstest afgelegd heeft geeft de gedragskeurmeesters uitleg over wat er gezien is tijdens de test.

Exterieur keuring

Na de gedragstest wordt je hond gekeurd op zijn/haar uiterlijk. De exterieur keurmeester zal je vragen de hond te laten staan zodat hij/zij er aan alle kanten omheen kan lopen en de hond goed kan bekijken. De exterieur keurmeester zal de hond ook bevoelen, omdat een aantal dingen vanwege de dikke vacht van een Aussie niet te zien zijn. Omdat de keurmeester de hond gaat bevoelen is het onverstandig om de hond tijdens de inventarisatiedag een tuig om te laten hebben.
De exterieur keurmeester zal je ook vragen om een driehoek met je hond in draf te lopen, waarbij de hond aan de binnenkant loopt zodat de keurmeester het gangwerk goed kan bekijken. Tevens zal er gevraagd worden om van de keurmeester af en weer terug te komen lopen met de hond in draf.

Net als bij de gedragstest wordt de hond gekeurd en geeft de exterieur keurmeester een verslag van de hond.

Fotograaf

Tot slot wordt er een foto gemaakt van je hond. De fotograaf zal je vertellen in welke pose zij de hond graag wil fotograferen.

Mocht je iets niet begrijpen tijdens de dag, vraag het dan vooral aan onze medewerkers!

Kampioenschapsclubmatch

Een Kampioenschapsclubmatch, kortweg KCM, is een exterieurkeuring voor een ras die vertegenwoordigt worden door een rasvereniging, in dit geval de Australian Shepherd Club Nederland. Alleen Australian Shepherds en Miniature American Shepherds met een stamboom mogen aan de KCM van de ASCN mee doen en een KCM mag alleen georganiseerd worden door een rasvereniging die erkend is door de Raad van Beheer. Tijdens deze keuring wordt er niet alleen naar het uiterlijk en het gangwerk van de hond gekeken, maar ook hoe deze zich gedraagt in de ring en hoe hij voorgebracht wordt. De keurmeester die door de rasvereniging wordt uitgenodigd om de honden te keuren is een nationale of internationale rasspecialist. De voorgebrachte honden krijgen op een KCM een kwalificatie (matig, goed, zeer goed, of uitmuntend) en worden per klasse geplaatst. De ASCN organiseert jaarlijks een KCM.

Wat is zo’n show nu precies?
Een exterieurkeuring (show/clubmatch) is een bijeenkomst waar honden niet alleen op schoonheidswaarde, maar ook op gedrag, gezondheid en “fit for function” worden beoordeeld. Dit gebeurt door speciaal hiervoor opgeleide keurmeesters aan de hand van de rasstandaard. De rasstandaard beschrijft naast de uiterlijke kenmerken (bouw, kleur etc.) ook het gedrag en de functie die de hond van oorsprong had.
Men heeft diverse klassen om in te schrijven gescheiden per geslacht:

  • Jongste puppyklas (minor puppy) 4 tot 6 maanden
  • Puppyklas 6 tot 9 maanden
  • Jeugdklas 9 tot 18 maanden
  • Tussenklas 15 tot 24 maanden
  • Open klas Vanaf 15 maanden
  • Gebruikshondenklas* Vanaf 15 maanden
  • Kampioensklas** Vanaf 15 maanden
  • Veteranenklas Vanaf 8 jaar
  • Fokkersklas Vanaf 9 maanden, door exposant gefokt

Bij de keuring op een show gaat het erom dat de hond zich zo voordelig mogelijk toont. De keurmeester beoordeelt de hond in stand èn in beweging. Om een goed totaalbeeld te krijgen, betast de keurmeester de hond.
Wat kan een keurmeester willen zien: in stand zetten en blijven staan, gebit tonen, betasten, gangwerk (draven) tonen in een driehoek, op en neer in een rechte lijn en gezamenlijk een ronde.

Tijdens de show kijkt de keurmeester niet alleen naar bouw. Hij kijkt natuurlijk ook naar het uiterlijk van je hond. Veel mensen besteden daar dan ook extra aandacht aan voordat de hond de ring in gaat. Wat je moet doen om je hond er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Lees hier meer over groomen van je hond.

Het kiezen van de winnaar
De keurmeester bekijkt alle honden van een ras. Per klasse geef hij elke individuele hond en beoordeling (uitmuntend, zeer goed etc.) en mogelijke plaatsing.  Per ras wijst hij één reu en één teef aan als ‘beste’. Daaruit kiest hij vervolgens de beste van het ras (best of breed, BOB.). De twee BOB-honden nemen het vervolgens tegen elkaar op om de beste van de show te worden (best in show, BIS).

Een kampioenschapsclubmatch is niet alleen een exterieurkeuring maar ook is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de AUSSIE & MAS, andere ras-liefhebbers en ook fokkers.

Dubbele punten

Een KCM trekt vaak veel inschrijvingen omdat er bij het voldoen aan de regels voor het minimale aantal deelnemers een dubbel kampioenschapsprijs gehaald kan worden die mee telt voor de titel ‘Nederlands Kampioen’.

Prijzen

De ASCN doet haar best om de KCM zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor alle deelnemers door het zoeken van sponsoren. Zo hebben we jaarlijks een voersponsor, een sponsor voor de in de ring uitgereikte prijzen en klasse sponsors die voor de in de klas geplaatste honden 1 t/m 4 een leuk cadeau mee brengen.

Voorbereidingen

Op de KCM van de ASCN gaat het er vaak gezellig aan toe en daarom is dit ook een uitgelezen mogelijkheid voor mensen die eens een show willen proberen met hun Aussie.

  • Natuurlijk is het verstandig om voorafgaand aan de KCM ringtraining te volgen bij de plaatselijke Kynologen Club of hondenvereniging.
  • Verder is het verstandig om de hond te groomen. Meer hierover kun je lezen onder Grooming.
  • Tijdens een KCM ben je verplicht het hondenpaspoort van je hond mee te nemen waarin de vaccinaties of de titeruitslag vermeld staan.
  • Mocht je hond niet helemaal in orde zijn, of iets besmettelijks onder de leden hebben, is het verstandig (eigenlijk een ongeschreven regel) om je ingeschreven hond terug te trekken van de show.
  • Denk aan een speeltje om je draagnummer voor de keurmeester zichtbaar te kunnen dragen.
  • Pas je kleding aan de hond aan. Show bijvoorbeeld geen Black Tri Aussie in een zwarte broek. Zorg dat je kleding er verzorgd uit ziet. Het zijn de kleine dingen die het totaal plaatje af maken.
  • Neem een bench mee waar je hond rustig in kan liggen tussen het showen door. Zorg voor een eigen drink- en eventueel voerbak.
  • Neem voldoende poepzakjes mee zodat je de ontlasting van je hond op kunt ruimen.

Is de KCM buiten dan is er over het algemeen ruimte om een tentje op te zetten waar je je bench neer kunt zetten en waar je samen met je hond tussen het showen door kunt wachten.