Kampioenschapsclubmatch

Een Kampioenschapsclubmatch, kortweg KCM, is een exterieurkeuring voor een ras die vertegenwoordigt worden door een rasvereniging, in dit geval de Australian Shepherd Club Nederland. Alleen Australian Shepherds met een stamboom mogen aan de KCM van de ASCN mee doen en een KCM mag alleen georganiseerd worden door een rasvereniging die erkend is door de Raad van Beheer. Tijdens deze keuring wordt er niet alleen naar het uiterlijk en het gangwerk van de hond gekeken, maar ook hoe deze zich gedraagt in de ring en hoe hij voorgebracht wordt. De keurmeester die door de rasvereniging wordt uitgenodigd om de honden te keuren is een nationale of internationale rasspecialist. De voorgebrachte honden krijgen op een KCM een kwalificatie (matig, goed, zeer goed, of uitmuntend) en worden per klasse geplaatst. De ASCN organiseert jaarlijks een KCM.

Dubbele punten

Een KCM trekt vaak veel inschrijvingen omdat er bij het voldoen aan de regels voor het minimale aantal deelnemers een dubbel kampioenschapsprijs gehaald kan worden die mee telt voor de titel ‘Nederlands Kampioen’.

Prijzen

De ASCN doet haar best om de KCM zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor alle deelnemers door het zoeken van sponsoren. Zo hebben we jaarlijks een voersponsor, een sponsor voor de in de ring uitgereikte prijzen en klasse sponsors die voor de in de klas geplaatste honden 1 t/m 4 een leuk cadeau mee brengen.

Voorbereidingen

Op de KCM van de ASCN gaat het er vaak gezellig aan toe en daarom is dit ook een uitgelezen mogelijkheid voor mensen die eens een show willen proberen met hun Aussie.

  • Natuurlijk is het verstandig om voorafgaand aan de KCM ringtraining te volgen bij de plaatselijke Kynologen Club of hondenvereniging.
  • Verder is het verstandig om de hond te groomen. Meer hierover kun je lezen onder Grooming.
  • Tijdens een KCM ben je verplicht het hondenpaspoort van je hond mee te nemen waarin de vaccinaties of de titeruitslag vermeld staan.
  • Mocht je hond niet helemaal in orde zijn, of iets besmettelijks onder de leden hebben, is het verstandig (eigenlijk een ongeschreven regel) om je ingeschreven hond terug te trekken van de show.
  • Denk aan een speeltje om je draagnummer voor de keurmeester zichtbaar te kunnen dragen.
  • Pas je kleding aan de hond aan. Show bijvoorbeeld geen Black Tri Aussie in een zwarte broek. Zorg dat je kleding er verzorgd uit ziet. Het zijn de kleine dingen die het totaal plaatje af maken.
  • Neem een bench mee waar je hond rustig in kan liggen tussen het showen door. Zorg voor een eigen drink- en eventueel voerbak.
  • Neem voldoende poepzakjes mee zodat je de ontlasting van je hond op kunt ruimen.

Is de KCM buiten dan is er over het algemeen ruimte om een tentje op te zetten waar je je bench neer kunt zetten en waar je samen met je hond tussen het showen door kunt wachten.