Hondensporten

Zoals al eerder vermeld is de Australian Shepherd gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen. Een Aussie heeft dan ook beslist een uitlaatklep nodig om zijn energie kwijt te kunnen! Wanneer de Australian Shepherd zijn energie niet kwijt kan, kan hij vervelend gedrag gaan vertonen, nerveus gedrag in huis laten zien, overal op reageren en onrustig worden. Het kan zelfs zo erg worden dat de Australian Shepherd stereotiep gedrag gaat vertonen zoals bv. het tot bloedens toe aanvreten van zijn eigen poten.

Een Aussie is daarom bij uitstek een hond die geschikt is om een (al dan niet actieve) hondensport mee te beoefenen. Australian Shepherds blinken uit in veelzijdigheid. Dat houdt in dat u met uw Australian Shepherd vele takken van hondensport kunt beoefenen. Het drijven van vee is waar de Australian Shepherd bij uitstek voor gefokt is. Maar de Australian Shepherd valt ook op in tal van andere hondensporten zoals:

Helaas heeft de Australian Shepherd niet altijd een goede naam bij instructeurs of gedragsbegeleiders, zij kunnen niet altijd even goed uit de voeten met het karakter en het daarbij behorende gedrag van de Australian Shepherd. Mocht u problemen ondervinden met uw hond, raadpleeg dan eerst de fokker van uw hond. Ook de Australian Shepherd Club Nederland kan u behulpzaam zijn met advies bij allerhande ras specifieke problemen.