Lid worden van een rasvereniging doe je niet zomaar. Waarom zou je? En wat biedt het je? Lid zijn van de ASCN is niet alleen waardevol, maar ook heel leuk. Vijf redenen waarom een ASCN-lidmaatschap ook iets is voor jou:
Je wilt bijdragen aan een gezond ras
We weten heel veel over onze rashonden. In de gezondheidsdatabase van de Raad van Beheer kun je veel onderzoeksresultaten terugvinden. De database van de ASCN bevat nog veel meer info. Leden kunnen op aanvraag en tegen een kleine vergoeding deze gegevens raadplegen. De ASCN volgt de (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en gedrag en focust in het bijzonder op het ras. Door lid te worden van de ASCN blijf je op de hoogte en draag je actief bij aan een gezond ras. Het is van belang dat een rasvereniging fokregels stelt waardoor de fokkerij wordt gereguleerd en de fokcombinaties aan bepaalde eisen voldoen. Het Verenigings Fok Reglement (VFR) is altijd in beweging, het kan aangescherpt worden of juist verruimd op voordracht van het bestuur of de leden. Het bestuur volgt wereldwijd de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en gedrag van de Aussie, informeert haar leden, stelt wijzigingen voor indien nodig en behartigd op deze manier de belangen van het ras in Nederland. Iedere combinatie dat door een lid wordt gefokt welke aan de eisen van het VFR voldoet en deze info aan de ASCN verstrekt, wordt vermeld op de website van de ASCN. Als (aanstaande) pupkoper weet je dat een gepubliceerd nest uit een combinatie voortkomt die aantoonbaar voldoet aan het VFR. Helaas zijn gezondheidsgaranties voor individuele honden of hele nesten nooit te geven omdat de natuur zich nou eenmaal niet geheel laat sturen. Niet gepubliceerde nesten van leden kunnen weliswaar voldoen maar zijn door de fokker om hem moverende redenen niet ter beoordeling voorgelegd aan de vereniging.
Je wilt je kennis vergroten
De ASCN organiseert jaarlijks vele activiteiten en evenementen. Leden krijgen vaak een korting op het inschrijftarief. Via de vele lezingen, workshops, seminars en vele andere activiteiten met uiteenlopende onderwerpen kun je je kynologische kennis en kennis over de Australian Shepherd in korte tijd vergroten. Daarnaast geeft de ASCN vier maal per jaar een clubmagazine uit vol met interessante artikelen over Aussies, gedrag, gezondheid, verhalen van leden, verslagen van evenementen en dit alles uiteraard voorzien van vele foto’s. Naast deze website heeft de ASCN ook een Facebookpagina waar de laatste nieuwtjes als eerste gedeeld worden. Hier kunnen vragen worden gesteld, we proberen altijd zo snel mogelijk te reageren.
Je wilt leuke dingen doen met je Aussie
Er worden wandelingen georganiseerd op verschillende locaties in het land en na afloop wordt er onder het genot van een borrel of hapje vaak nog gezellig nagepraat.
Ook organiseert de ASCN inventarisatiedagen waar het gedrag en exterieur van jonge of geïmporteerde Aussies wordt beoordeeld door kundige beoordelaars. Jaarlijks wordt een Kampioenschapsclubmatch georganiseerd. Maar we doen meer, agility wedstrijden, doe-dagen, schapendrijven, hoopers, mantrailing, frisbee, noem het maar op. Ieder jaar weer proberen we een gevarieerd programma op te stellen.
Je wilt nieuwe nieuwe mensen leren kennen
Tijdens de gezellige evenementen en activiteiten van de ASCN ontmoet je steeds weer nieuwe Aussie liefhebbers. Een prima manier om nieuwe wandelmaatjes te vinden.
Je wilt invloed hebben op de georganiseerde kynologie
De georganiseerde kynologie in Nederland kent op dit moment meer dan 300 verenigingen (rasverenigingen, kynologenclubs en bijzondere verenigingen) en de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland is het overkoepelende orgaan. Deze verenigingen hebben samen meer dan 100.000 leden, welke zij vertegenwoordigen in de Nederlandse kynologie. De bij de Raad van Beheer aangesloten verenigingen bepalen via de Algemene Vergadering het beleid van de Raad van Beheer. Daarmee hebben de verenigingen invloed op alles rondom het houden van honden.