De Miniature American Shepherd

D e Miniature American Shepherd is een kleine herdershond die van oorsprong uit America komt en sinds 9 april 2019 door de FCI voorlopig als ras is erkend.

Oorsprong

De Miniature American Shepherd werd eind jaren zestig in Californië ontwikkeld door te selecteren op kleine, niet-geregistreerde honden waarvan werd gedacht dat ze Australische Shepherds waren. Het  doel van deze fokkerij was hun kleinere formaat, actieve karakter en intelligentie vast te leggen en te behouden.

Het ras werd in 1983 voor het eerst geregistreerd in het National Stock Dog Registry en kreeg oorspronkelijk de naam Miniature Australian Shepherd. Aan het begin van de jaren negentig is het ras in Amerika populair geworden. Verschillende clubs hebben deze kleine honden gepromoot, ze werden geregistreerd en getoond bij verschillende organisaties van zeldzame rassen. De eerste rasvereniging en het eerste stamboek register, de MASCUSA, werd in 1990 gevormd en definitief opgericht in 1993. Het ras werd in mei 2011 onder gebracht bij de AKC Foundation Stock Service als de Miniature American Shepherd.

De Miniature American Shepherd Club van de VS (MASCUSA) is de nationale moederclub en aangesloten bij de American Kennel Club. In Engeland staat de officiële rasvereniging bekend als de UKMASC. Deze club is opgericht in 2011 en hoewel het ras nog niet wordt erkend door de UK Kennel Club, is de UKMASC toegewijd aan degelijke en verantwoorde fokcombinaties en de promotie van het ras in het Engeland.

Sinds 2019 is de ASCN de rasvereniging voor de Miniature American Shepherd in Nederland en het uitrollen van het verenigingsfokreglement en het openstellen van haar evenementenvoor de MAS neemt een aanvang in 2020.

Uiterlijk

​De Miniature American Shepherd is een kleinere herdershond tussen de 33 en 46 cm groot (reuen 35,5 tot 46 cm. en teven 33 tot 43,5 cm). en weegt zo’n 8 tot 18 kg. De maten worden in de standaard strikt gehanteerd wat wil zeggen dat voor reuen een maat onder de 35,5 cm en boven de 46 cm diskwalificerend is en voor teven onder de 33 cm en boven de 45,5 cm. Dit wil overigens niet zeggen dat honden die net iets te groot of te klein zijn, in Nederland niet voor de fokkerij mogen worden ingezet. De achterliggende gedachte achter de strikte hantering van de maten is gelegen in het feit dat men weg wil blijven van verdwerging maar men ook uit de buurt van de minimum maat van de Aussie wil blijven.

De MAS is iets langer in lichaam dan dat hij hoog is. Het is een levendige, lenige en wendbare hond. De MAS heeft een halflange vacht met een dikke ondervacht en deze kan net als bij de Aussie allerlei vachtkleuren hebben. De vachtkleur kan variëren van blue merle, red merle tot eenkleurig zwart of leverkleurig. Verder zijn er net als bij de Aussie variaties in de koperkleurige en witte aftekeningen. Ook de MAS kent de natuurlijke kort staart (natural bobtail, afgekort NBT). De MAS heeft een middelgroot, amandelvorige oog en de oogkleur varieert van blauw tot bruin en amberkleurig. Een combinatie van deze kleuren is mogelijk door vlekjes en marmering. Neem ook eens een kijkje in de rasstandaard van de FCI.

Energie

Ook de MAS is gefokt en gebouwd om de hele dag te kunnen bewegen. Hij is atletisch en actief en beschikt over werklust en uithoudingsvermogen en heeft daarom een uitlaatklep nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Hij is dan ook niet geschikt voor mensen die niet iets met de hond willen gaan ondernemen. Zonder uitlaatklep kan de MAS nerveus en destructief worden. De MAS is een goede huishond, mits goed gesocialiseerd en consequent opgevoed en hij voldoende uitdaging en beweging krijgt.

Het ras wordt gebruikt voor het hoeden van kleinere dieren zoals schapen en geiten, hoewel ze het lef moeten hebben om ook grotere dieren zoals koeien aan te kunnen. Hun kleine formaat was populair omdat ze hierdoor ook gemakkelijk als huishond gehouden konden worden. Ze werden vooral populair bij ruiters die naar paardenshows reisden, omdat hun intelligentie, loyaliteit en grootte hen een uitstekende reisgenoot maakten. Op deze manier verspreidde hun populariteit zich over het hele land. Vandaag de dag komen wede Miniature American Shepherd ook buiten de VS tegen. Het is een ras met een unieke identiteit, een hond die onder andere vanwege zijn kleuren en beweeglijkheid opvalt, een veelzijdige, kleinere herdershond, die zich zowel op een ranch als in de stad thuis voelt.

De Miniature American Shepherd is een herdershond die door de AKC is ingedeeld in de Herding Group en door de FCI in groep 1, Herdershonden en veedrijvers.

Wat verwacht een MAS van zijn eigenaar?

Omdat de MAS een actieve hond is, zoekt hij naar een sportieve, actieve eigenaar. Eén die er voor zorgt dat er dagelijks minimaal een uur onafgebroken gewandeld wordt met de hond. Wanneer dit altijd hetzelfde rondje is, zal de Mas zich, net als de Australian Shepherd zich al snel gaan vervelen, afwisseling is dus geboden. Dit kan ook door de hond ‘opdrachten’ te geven, denk hierbij aan apporteerspelletjes, zoekspelletjes of hersenwerkjes. Verder heeft een MAS een eigenaar nodig die hem de tijd geeft om volwassen te worden, werk maakt van een consequente opvoeding/socialisatie en kan omgaan met zijn eventueel gereserveerde gedrag naar vreemden. Nog mooier is het wanneer de MAS een taak krijgt in de vorm van een hondensport.

Een Miniature American Shepherd in huis

Wanneer je de trotse bezitter van een Miniature American Shepherd bent, kun je tegen een aantal dingen aanlopen.

De Mas is sterk gericht op het gezin waarin hij leeft, hun roedel. Ze kunnen gereserveerd zijn ten opzichte van vreemden en zijn niet vanzelfsprekend vriendelijk tegen anderen. Ze zijn vanwege hun gevoeligheid niet altijd even goed bestand tegen druk en opwinding. Bovendien heeft een MAS tijd nodig om volwassen te worden, iets waar terdege rekening mee gehouden dient te worden.

De MAS heeft net als de Aussie een uitlaatklep nodig om dagelijks zijn/haar energie kwijt te raken, maar zorg er bovenal ook voor dat je MAS voldoende tot rust kan komen.

Gezondheid

Ook aan de MAS worden met betrekking tot de fokkerij diverse gezondheidseisen gesteld. Het VFR voor de MAS wordt in de Algemene Vergadering van april 2020 in stemming gebracht. Op dit moment adviseert het bestuur dat fokdieren worden gecontroleerd op HD, ED, patella luxatie, oogproblemen (ECVO-test) en de DNA-testen DM, HSF4, PRA, CEA en MDR1. Ook epilepsie komt bij dit ras voor, maar helaas is daar nog geen DNA-test voor beschikbaar. In het verenigingsfokreglement voor de MAS wordt uitgelegd met welke dieren er wel en niet gefokt mag worden.

Sport en spel

Net als de Aussie blinkt de MAS uit in tal van hondensporten en is het een veelzijdige hond. Bij uitstek is de MAS geschikt waar hij voor gefokt is, namelijk het drijven van klein vee zoals schapen. Maar ook in andere hondensporten zal de MAS vanwege zijn lichtvoetigheid, goede neus en sprong vermogen uitblinken in sporten zoals:

  • Agility
  • Dogdance
  • Dogfrisbee
  • FCI Obidience
  • Flyball
  • Hoopers
  • Horse and dog trail
  • Mantrailing
  • Treibball
  • Speuren