Pup informatie

 

Wat leuk dat je op zoek bent naar een hond en interesse hebt in een Australian Shepherd of Miniature American Shepherd. Goed dat je je wilt voorbereiden en hier de tijd voor neemt! Zo kun je de verschillende soorten honden en fokkers leren kennen! Wij houden op deze site bij welke nesten er gefokt worden/zijn die voldoen aan het verenigingsfokreglement van de ASCN. Bij deze nesten zijn de gegevens van de ouderdieren gecontroleerd en wordt een nestbezoek door de vereniging uitgevoerd. Dit alles is overigens niet verplicht.

U kunt de bij de ASCN aangemelde nesten vinden onder:

Australian Shepherd

Miniature American Shepherd

Benader gerust de verschillende fokkers, hun e-mailadres staat vermeld bij de nest aankondiging op deze site. Vertel iets over jezelf, je gezinssituatie en wat je met de pup wilt gaan doen.
Vanwege de AVG kan de vereniging geen andere informatie over de fokkers geven dan wij tijdens de Algemene Leden Vergadering hebben afgesproken en bij de aankondiging vermeld staan.

De ASCN hanteert geen lijst voor geïnteresseerden waar je je voor kunt aanmelden. Je kunt zelf contact opnemen met één of meerdere fokkers en je laten informeren over een specifieke combinatie, hoe de fokker omgaat met fokken en het houden van de honden.

Wij hanteren als vereniging sinds enige jaren geen adviesprijs meer. Iedere fokker heeft een reden om tot zijn/haar vraagprijs te komen, bijvoorbeeld zijn de ouderhonden (voor veel geld) gekocht of geïmporteerd, is er veel met de honden geshowd, zijn er bijzondere sport prestaties met de honden behaald, het aantal gezondheidsonderzoeken wat bij de ouderdieren gedaan is.

Wij geven iedereen ter overweging mee dat de aanschaf van een pup slechts een deel van de kosten voor het houden van een hond is. Er kunnen ook onverwachte kosten bij horen. Het programma ‘De Rekenkamer’ heeft uit gerekend dat voor een gemiddelde hond de kosten voor een hondenleven van 12 jaar uitkomen op € 18.000. Op de website van het LICG kunt hier meer over lezen: Aanschaf en kosten van een hond

Verenigingsfokreglement ASCN en fokbeleid Raad van Beheer

De Australian Shepherd Club Nederland is onderdeel van de officiële kynologie, de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. De ASCN denkt actief mee met het centrale fokbeleid dat door de Raad van Beheer wordt ontwikkeld zodat er gekomen kan worden tot een duurzaam fokbeleid: Fokbeleid Raad van Beheer

Daar bovenop stelt de ASCN samen met haar fokkers en leden het Vereniginsfokreglement en het Pupinforeglement vast. Dit is een dynamisch proces dat steeds aangepast wordt naar aanleiding van de ontwikkelingen binnen het ras. Het verenigingsfokreglement van de ASCN is over het algemeen strenger dan het overkoepelende fokbeleid van de Raad van Beheer.

Waar moeten fokdieren aan voldoen

  • Een geldig inventarisatieformulier van de ASCN waaruit blijkt dat ze geen fok uitsluitende fouten hebben;
  • Van een geldige ECVO ooguitslag (niet ouder dan één jaar) ten tijde van de dekking met als uitslag VRIJ;
  • HD uitslag (FCI) A of B, minimum leeftijd vanaf 12 maanden geaccepteerd door de ASCN;
  • ED uitslag vrij (minimum leeftijd 18 maanden, zie de details in het verenigingsfokreglement);
  • Ten tijde van de dekking moet de teef een minimum leeftijd hebben van 24 maanden;
  • DNA test voor MDR1, HFS4, CEA, PRA en DM.

Waarschuwing

Er zijn fokkers die adverteren met “gefokt volgens de regels van de ASCN”, maar die niet hier op de site vermeld worden. Zoals gezegd is een plaatsing op deze website niet verplicht. Maar twijfel je of een fokker is aangesloten bij de ASCN, neem dan contact met ons op.