We staan met elkaar voor een nieuwe uitdaging wat betreft de rashond in de 21ste eeuw. Het is belangrijk dat de Australian Shepherd een ras blijft dat zich goed voelt in zijn lijf en tussen zijn oren. Rasverenigingen, fokkers en hondenbezitters moeten daarbij samenwerken en deze gezondheidsenquête is weer een mooie stap.
Lees hieronder meer, laat je overtuigen van het doel en doe mee!
Uitgangspunt is dat iedere Aussie bezitter het beste met het ras voor heeft. De ASCN ziet het dan ook als een uitdaging om iedereen mee te krijgen, lid of geen lid, dat maakt niets uit. We hopen ook dat de Belgische eigenaren en fokkers massaal mee doen!
De enquête is een nulmeeting en met de uitkomst en het inzicht dat we daarmee verkrijgen, kan niet alleen het bestuur maar ook de individuele fokker heel gericht verder werken voor wat betreft de fokkerij van de Australian Shepherd.
Belangrijk is dat je voor iedere (of zoveel mogelijk) Aussie een enquête invult. Het is belangrijk dat we een goed beeld krijgen van zieke honden, gezonde honden, honden die een wat moeilijk karakter hebben, honden die een operatie hebben ondergaan, honden die inmiddels van ouderdom zijn gestorven of honden die helaas moesten inslapen door een ziekte etc.
Inmiddels heeft het bestuur goede contacten gelegd met specialisten op het gebied van neurologische aandoeningen alsmede met het kanker expertisecentrum. Volgens de statistieken zijn epilepsie (neurologische afwijking) en kanker doodsoorzaak nummer 1 in ons ras.
Van honden met bovenstaande aandoeningen zijn de overlevingskansen beperkt en is de kwaliteit van leven niet wat je wilt. Zodra we meer inzicht hebben in de incidentie kunnen we gerichte en passende vervolgstappen zetten. Dit doen we in nauwe samenwerking met het Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) en de ASHGI en de leden van de vereniging.
Wij zijn je zeer dankbaar als je 10 minuten van jouw tijd (per hond) wilt vrijmaken om de enquête in te vullen.
Zorg ervoor dat je de stamboom bij de hand hebt en eventuele gezondheidsuitslagen als HD, ED, Ogen en overige DNA-resultaten. Heb je die niet meer bij de hand dan kun je ze ook in Zooeasy vinden of op de website van de Raad van Beheer.
Samen maken we het verschil voor ons ras!