Medicijn overgevoeligheid

Als rasvereniging ontvangen we regelmatig de vraag of het verstandig is Aussies bepaalde injecties of bestrijdingsmiddelen te geven tegen parasieten.

Natuurlijk zijn wij op de hoogte van de negatieve geruchtenstroom van het moment, maar hierover kunnen wij als vereniging geen uitspraak doen. Simpelweg omdat we dat niet weten en dit ook niet de taak van een rasvereniging is.

MDR1-gen

We willen wel graag benadrukken dat de Australian Shepherd een ras is waar, zoals we weten, een aantal aandoeningen voorkomen. Eén van deze aandoeningen is het MDR1-gendefect (Multidrug Resistance 1).

Bij een hond zonder MDR1-gendefect beschermt het eiwit P-glycoproteïne het hersenweefsel en het centrale zenuwstelsel tegen hoge concentraties aan giftige stoffen (bepaalde geneesmiddelen, door deze af te voeren). Om dit eiwit goed te laten functioneren heeft de hond het MDR1-gen nodig.

Bij honden met een defect MDR1-gen zit er een fout (deletie mutatie) in het DNA, waardoor het eiwit P-glycoproteïne niet goed kan functioneren en het lichaam niet meer in staat is om de giftige stoffen effectief uit de hersenen en het zenuwstelsel te verjagen. De hond is dan gevoeliger voor bepaalde geneesmiddelen.

In de jaren ’80 kwam het middel Ivermectine op de markt, een ideaal middel om wormen en andere parasieten te bestrijden. Bij toepassing van dit middel bleek dat bepaalde rassen (collie-achtigen, waaronder de Australian Shepherd) ernstig ziek werden.

De honden kregen darmstoornissen, gingen speekselen en braken. Als gevolg van zuurstofgebrek en daling van de lichaamstemperatuur kregen de honden een vertraagde hartslag. Verder werden er allerlei afwijkingen aan het zenuwstelsel waargenomen (spierkrampen, pupilverwijding, epileptisch uitziende aanvallen, bewusteloosheid tot en met coma). Een deel van de honden kwam zelfs te overlijden.

Na onderzoek bleek dat deze honden een MDR1-gendefect hadden.

Het MDR1-gendefect is een erfelijke aandoening en volgens het verenigingsfokreglement van de ASCN moeten beide ouders bij een voorgenomen nest beschikken over een MDR1-uitslag.

MDR1-gen test

Wanneer je wilt weten of je Aussie een afwijking heeft aan het MDR1-gen kun je een DNA test laten doen. Voor deze DNA test wordt wat bloed of speeksel d.m.v. een swab bij je hond afgenomen door de dierenarts en opgestuurd naar een laboratorium die deze DNA test voor je kan uitvoeren.
Meer uitleg over deze DNA test kunt je hier vinden: Beschikbare DNA testen

Mijn Aussie heeft MDR1 en nu?

Wanneer je hond het MDR1-gendefect heeft is hij verder een gezonde hond en kan een volledig normaal leven leiden, zolang hij niet in aanraking komt met één van de probleem medicijnen.

Word je Aussie ziek dan is het belangrijk dat je bij je dierenarts aan geeft dat je hond tot de MDR1-gendefect rassen behoort. Er kan dan rekening gehouden worden met het toedienen van medicatie! Het is verstandig om de lijst met probleem medicijnen bij je te hebben.

Probleem medicijnen

Een actuele lijst met probleem medicijnen vind je hier: probleem medicijnen.

Als je niet weet of je hond een MDR1-gendefect heeft, ga er dan veiligheidshalve vanuit dat je hond dit gendefect heeft.

Ondanks dat de middelen waar we het in de eerste alinea over hebben niet in deze lijst met probleem medicijnen staan, is ons advies dat je uiterst voorzichtig moet zijn met het toedienen.

Medicijn overgevoeligheid

Kennelnaam  
Fokker  
E-mail [email protected]
Website https:/domeinnaam.nl
Combinatie vader X moeder
Geboren | Gedekt | Verwacht dd volledige-naam-maand 2018
Nest  
Opmerking

De pups uit deze combinatie zijn genetisch vrij voor:

  • HSF4
  • CEA
  • MDR1

Vader

Naam

Stamboom  
Kleur  
Geboren  
Staartlengte  
Geïnven­­tariseerd Ja|Nee
Fokker  
Vader  
Moeder  
Eigenaar  

Verplichte testen

Ogen (ECVO) Vrij voor alles
Ogen getest op 01-01-2017
HD FCI HD A
ED FCI vrij
MDR1

Niet verplichte testen

HSF4
CEA
PRA

Moeder

Naam

Stamboom  
Kleur  
Geboren  
Staartlengte  
Geïnven­­tariseerd Ja|Nee
Fokker  
Vader  
Moeder  
Eigenaar  

Verplichte testen

Ogen (ECVO) Vrij voor alles
Ogen getest op 01-01-2017
HD FCI HD A
ED FCI vrij
MDR1

Niet verplichte testen

HSF4
CEA
PRA

Medicijn overgevoeligheid