Australian Shepherd Club Nederland

De Rasvereniging voor de Australian Shepherd Club in Nederland

De Aussie

De Aussie

Vlag-USA-fotoPupjeDe Australische herder is een hondenras dat afkomstig is uit de VS. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Tegelijkertijd werden vanuit Europa Merinoschapen eerst naar Australië en later naar de VS geëxporteerd. De herders kregen dus de verwarrende naam Australian shepherd door de schapen. De opvatting dat dit ras, net als de Australische veedrijvershond, is ontstaan uit een kruising met een dingo is, is fout.

Uiterlijk

australian shepherd-bluemerleDe Australian shepherd is een middelgrote hond met afgewogen proporties. De vacht is halflang en licht kruis. Op de kop, de buitenzijde van de oren en de voorkant van de voorpoten is de vacht glad.

Aussies in de vier kleurenDe vacht heeft een krachtige en wisselvallige kleur. Ze gaat van blue-merle of red-merle tot eenkleurig zwart (black) of bruin (red). Variaties zijn koperkleurige (copper) en/of witte (white) aftekeningen. Bij alle kleurslagen is de kleur rond de ogen meestal wit.

De ogen hebben de vorm van amandelen en zijn middelgroot. De kleur is aan variaties onderworpen en gaat van blauw tot bruin en amberkleurig. Er is een combinatie van deze kleuren mogelijk door vlekjes en marmering. De schofthoogte van teven is 45 tot 52 centimeter en die van reuen 52 tot 58 centimeter, het gewicht is 20 tot 30 kilogram.

Karakter

blue cowsHet ras werd voor echt, hard herderswerk gefokt. Zo zijn ze gefokt om de koeien en schapen te drijven. Ze doen dit op een meer fysieke manier dan bijvoorbeeld Border Colleis. De honden zijn dan ook zeer actief en koment het best tot hun recht in handen van actieve baasjes.

Honden hebben dan ook genoeg fysieke inspanningen nodig. Toch is alleen bewegen voor veel Aussies niet voldoende, maar hebben ze ook "denkwerk" nodig zodat de hond niet het slachtoffer van verveling wordt. Wij raden iedereen dan ook aan met deze honden een hondensport te beoefenen.

De honden zijn zeer waakzaam en hebben een goed herdersinstinct. Toch is het geen klassieke waakhond. De honden zijn in het algemeen vriendelijk.

Het is voor iedere jonge hond van het grootste belang om met zijn baas minimaal een puppycursus en basis gehoorzaamheidscursus te volgen. Tijdens deze cursussen krijgt u een band met uw hond en leert u om te gaan met uw hond en tijdig zijn gedrag te herkennen en bij te sturen. Er zijn heel veel hondenscholen in Nederland, ieder met zijn eigen methodieken, plussen en minnen. De adressen van de officiele aangesloten kynologenclubs vindt u hier:

Hondensport

Australian-Shepherd-agilityDe Australian Shepherd is bij uitstek geschikt om een hondensport mee te doen. Ze worden gebruikt voor Gehoorzaamheid (of Obedience), Behendigheid (ofwel Agility) en ook voor andere sporten als Dogfrisbee treibbal en Breitensport.

AustralianShepherdCodyFrisbeeVerder op deze website kunt u meer informatie vinden over het sporten met de aussie.

Voor alles geldt natuurlijk wel: Pas op met de belasting van uw jonge hond en zorg voor goede begeleiding, het is veel eenvoudiger iets goed aan te leren in plaats iets af te leren.

Gezondheid

Zoals iedere hond en ras zijn er ook bij de Australian Shepherd zaken waar je op moet letten op het gebied van de gezondheid. In zijn algemeenheid is de Australian Shepherd een "gemiddelde" hond is zonder overdrijving. Dat beperkt de risico's op het gebied van de gezondheid. Toch heeft ook ons ras een aantal gezondheidsproblemen zoals Heupaandoeningen, epilepsie en oogproblemen. Daarom geldt dat er toch goed gekeken en voorbereid moet worden voordat tot aanschaf overgegaan wordt. De ASCN heeft onder het kopje "gezondheid" veel info beschikbaar over de gezondheid van Australian Shepherds. Ook geven hebben wij een fokreglement en pupinforeglement waarin de leden van de ASCN, samen met de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland minimumeisen op het gebied van gezondheidstesten en verwantschap. Nesten die op onze website vermeld staan voldoen in ieder geval aan die minimumeisen.

Laat u hierover goed informeren en neem de tijd om een keuze voor uw hond te maken

Fokboeken en stambomen

logo-FCIDe Australian Shepherd is een relatief jong ras. Pas rond 1970/1971 werd voor de Australian shepherd een eerste fokboek door de Australian Shepherd Club of America (ASCA) opgestart. De rasstandaard van het ASCA werd 1977 van kracht. Deze rasvereniging heeft zich echter nooit aangesloten bij de georganiseerde kynologie. Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is geworden. De georganiseerde kynologie van europa, de Fédération Cynologique Internationale (FCI) heeft het ras in 1996 erkend. Erkende-Rasvereniging FC web 01In dat jaar is op 4 oktober ook onze rasvereniging, de Australian Shepherd Club Nederland opgericht. Wij zijn een onderdeel van de georganiseerde kynologie in Nederland, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

RvB-PedigreeDe Raad van Beheer is de enige instantie die officiele stambomen af kan geven in Nederland. Hiernaast ziet u een voorbeeld van een dergelijke stamboom. In het buitenland worden die uitgegeven door onze zusterverenigingen. Let er bij de aankoop en/of import van een hond op dat u een hond aanschaft met een goede, officiele stamboom. Neem voor vragen of opmerkingen hierover gerust contact met ons op!

Voor honden met een ASCA stamboom geldt dat u zich goed moet informeren voordat u tot aanschaf overgaat. Veel fokkers registreren hun honden bij zowel de ASCA als de FCI (Raad van Beheer). In dat geval kunt u zowel met officiele europese shows en wedstrijden meedoen als met ASCA evenementen. Indien u een hond aanschaft met alleen ASCA stamboom is dit in Nederland veel lastiger! Vooral fokkers uit Duitsland fokken honden met alleen ASCA papieren, omdat daar het niet dubbel geregistreerd mag worden en de fokker dus moet kiezen.

FCI en ASCA Stambomen

De geschiedenis van het registreren van Australian Shepherds is niet allerdaags. De door de "officiele" kynologie erkende "officiele" registratie is niet het enige fokboek dat er binnen de Australian Shepherd gebruikt wordt. Het is een relatief jong ras, ook al werden de honden al enige eeuwen gebruikt en gefokt in Amerika.

 

Een eerste fokboek werd voor de Australian shepherd pas rond 1970 opgestart. In 1971 werd de officiële registratie van de honden door de in 1957 in Arizona gestichte Australian Shepherd Club of America (ASCA) overgenomen. De rasstandaard van het ASCA werd 1977 van kracht. Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. Aangezien de Nederlandse en Europese kynologie onderdeel zijn van de officiele kynologie hebben zij zich verbonden aan het stamboek van de AKC.

Lees meer: FCI en ASCA Stambomen

Puppycursus

(bron: www.raadvanbeheer.nl)

Een puppycursus is voor alle puppy's en hun baasjes belangrijk, leuk én leerzaam.

Natuurlijk kunt u in een boek lezen hoe u een pup moet opvoeden, maar het is veel leuker om naar een puppycursus te gaan. Bovendien heeft dat een aantal voordelen.

Zo kan uw hondje kennismaken met pups van andere rassen: een Bouvier-pup is nu eenmaal groter en "lomper" dan een Pekingees-pup. Op deze manier leren de honden met elkaar omgaan zonder dat er onbedoeld de brute kracht van volwassen honden aan te pas komt. Daarnaast kunt u op de puppycursus met andere eigenaren ervaringen uitwisselen.

Op de cursus leert u hoe u spelenderwijs het jonge hondje een aantal basisvaardigheden kunt bijbrengen zoals zitten, liggen, komen, netjes meelopen zonder te trekken en tandjes laten zien.

Verder kunt u op de puppycursus alle vragen stellen die in de loop van de week bij u opkomen. Van dingen over de voeding, zindelijk maken, vernielzuchtig gedrag, alleen laten tot aan hoe lang de jonge hond per dag uitgelaten mag worden.

Samen met de instructeur kunt u vroegtijdig gedrag onderkennen dat later tot problemen zou kunnen leiden en dit met zachte hand in goede banen leiden.

Waar kan ik deze cursus/training/opleiding volgen?

Voor een overzicht van de regionale verenigingen, ook wel Kynologenclubs of KC's genaamd, en de diensten die ze bieden kunt u terecht onder de knop "Verenigingen & Activiteiten", pagina "Kynologen Clubs & Diensten".

Selecteer het vakje 'puppycursus', al dan niet in combinatie met een provincie. Zo krijgt u een overzicht van alle verenigingen die een puppycursus verzorgen.

Klik hier voor de pagina "Kynologenclubs & Diensten".


Socialisatie
Naast een puppycursus is tegelijkertijd ook een goede socialisatie van belang bij een pup.

Leest u daarvoor ook de pagina 'Socialisatie' en vraag ook bij uw puppycursus-instructeur van de Kynologen Club om advies.

Hondensporten

Hieronder een opsomming van de mogelijke hondensporten die je zou kunnen doen met je australian shepherd. Niet alleen een opsomming maar we heb geprobeerd ook wat meer over de diverse sporten te vertellen.

Lees meer: Hondensporten

Calendar