Vee drijven

Sinds 1900 is er documentatie van aussies op ranches in Noord Amerika, als gezinshond maar ook als helpende hand op de ranch. Toentertijd was hij bekend als ´the little blue dog´. De aussie had verschillende taken, waarvan helpen bij het vee er één was. Over het algemeen zag je de aussie op grote koeienranches, maar ook op schapenranches. Minder voorkomend was met pluimvee of varkens. De aussie had meerdere taken op de ranch. Dit kon zijn het bewaken van het terrein, het vangen van ongedierte of spelen met de kinderen.
De aussie is van oorsprong een loose eyed ras. Dit houdt in dat ze rechtopstaand drijven, met behulp van hun positie en de bewegingen die ze maken. Een border collie is een strong eyed ras, zij gebruiken vooral het aanstaren van het vee om ze te verplaatsen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is  een aussie een stille werker, die af en toe zijn blaf gebruikt om het vee in beweging te zetten. Bijten in de kop of de hakken kunnen ze ook/is ook toegestaan, alleen hiermee zet je maar een individu in beweging terwijl je met blaffen een hele groep in beweging zou kunnen zetten. Het liefst zien we geen van beide, maar juist een zelfverzekerde hond die recht op de kudde afloopt om ze in beweging te krijgen. Continue blaffen is niet gewenst en kan zeker ook stress overbrengen op het vee.

Een aussie is een veelzijdige werker. Hij moet in staat zijn met elk type vee te kunnen werken. Of het nu gaat om boze mama koeien met kalveren of eenden die verplaatst moeten worden.

Dit betekent dus dat het een hond is, die gevoelig moet zijn voor wat nodig is, maar ook een sterke geest heeft en geduldig moet zijn. Dit zijn eigenschappen die in de hond zitten, maar die niet perse naar buiten hoeven te komen. Jij, als eigenaar en handler, moet je hond laten zien wat je van hem verlangt.

Tegenwoordig zijn er niet heel veel ranches meer waar te paard met honden het vee uit de buitengebieden gehaald wordt, maar het gebeurt nog wel. Veel dieren zijn vervangen door machines en hekken. De aussie word nu vooral hobbymatig ingezet, bij kleine hobby boeren die een hond gebruiken voor hulp bij het vee.

Er bestaan ook wedstrijden speciaal voor de aussie en er komen ook steeds meer wedstrijden voor alle vee drijvende rassen. De wedstrijden speciaal voor de aussie zijn meerdere malen per jaar in Nederland maar ook door heel Europa. In Amerika zijn er jaarlijks finales waar iedereen met een stamboom aussie zich voor kan kwalificeren. Je moet wel genoeg punten behalen binnen de wedstrijden.

Het drijven met je aussie is een leuke hobby, die eigenlijk niet als hobby gezien moet worden maar als werk voor je hond. Je werkt met levende dieren, wat uitdagend is en soms ook risicovol.

Tekst: Dorien Vogelaar