Treibball

Treibball is een in Nederland nog jonge sport, die veel aan populariteit wint. Treibball is door Jan Nijboer bedacht, een Nederlander die in Duitsland woont.

In Duitsland en Zwitserland is het een populaire sport, waar eigenlijk hele diverse rassen aan meedoen. Het is dus geen sport voor alleen maar veedrijvers en hoedende honden! Alle honden kunnen dit doen, mits ze willen samenwerken met hun baasje.

Het is de bedoeling dat de hond één of meerdere grote (gymnastiek)ballen, maximaal 8, vanaf een bepaalde afstand in een doel duwt. Jij als geleider blijft in of bij het doel staan. Er komt dus een groot gedeelte afstandssturing bij kijken.

Het aanleren van Treibball gaat in kleine stapjes. Allereerst leer je je hond de bal duwen. Grappig genoeg heeft dit ‘duwen’ van de bal veel overeenkomsten met poolbiljart. Als de hond de bal aan de bovenkant duwt, zal de bal niet gaan rollen, dat doet hij alleen als je hond de bal onderaan duwt. Wanneer je uiteindelijk in staat bent om je hond 8 ballen in een doel te laten duwen, liggen ze op dezelfde manier als de ballen bij poolbiljart, in een driehoek.

Het is de kunst om je hond zo te dirigeren op afstand dat hij of zij eerst de juiste bal, degene die het verste weg in de punt ligt, te laten ‘drijven’ naar het doel.

Daarna kun je je hond gaan sturen naar de ballen die nog in het veld liggen. Het vergt veel oefening om eerst één bal te laten duwen en om daarna het aantal ballen steeds uit te breiden tot 8, die op een afstand van 15 meter liggen.

Er is in Nederland een klein aantal verenigingen die Treibball aanbieden.

Tekst: Gesien Broekhuijsen