Speuren

Speuren is een hondensport die je met elke hond kunt uitvoeren. Het maakt niet uit of je hond jong of oud is, zeer actief of toch iets rustiger, groot of klein. Elke hond kan speuren, want elke hond kan zoeken met zijn neus. Maar de honden die graag met de neus op de grond lopen, de zogenaamde snuffelaars maak je hier heel gelukkig mee.

De reukzin van een hond is veel beter ontwikkeld dan bij een mens. Metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond tot een miljoen keer beter is ontwikkeld dan bij een mens. Uiteraard is het wel zo dat het ene ras weer beter of gemakkelijker kan speuren dan het andere ras. Dit heeft te maken met de grootte van het reukepitheel. Een Franse Bulldog bijvoorbeeld heeft “maar” 30m2 reukepitheel waarnaast een Duitse Herder over ongeveer 170cm2 reukepitheel beschikt. Gemiddeld hebben honden dan ook ongeveer 100cm2 reukepitheel terwijl ter vergelijking de mens maar over 10cm2 beschikt. Tel daarbij op dat honden 10 procent van hun hersenen gebruiken om geuren te verwerken en daarbij ook nog eens stereo kunnen ruiken. Ze kunnen dus ruiken of een bepaalde geur van links of rechts komt.

Bij het speuren wordt volledig gebruik gemaakt van deze natuurlijke zintuigen van de hond om luchtjes op te kunnen sporen en uit te werken. Je hond leert met jou om een bepaald luchtje over een bepaalde afstand, een spoor, te volgen. Dit kan een luchtje van een persoon zijn (levend of overleden), maar dit kunnen ook andere zaken of voorwerpen zijn, zoals bijvoorbeeld drugs, explosieven of andere verboden of gevaarlijke middelen. Denk daarbij aan de speurhonden op luchthavens. Vooraf aan het speuren wordt een geursample van het te zoeken voorwerp aangeboden waarna het speuren kan beginnen. Uiteraard moet de moeilijkheidsgraad van het te volgen spoor aangepast worden aan de ontwikkeling van de hond. Je begint met hele korte spoortjes om uiteindelijk hele speurtochten te maken.

Speuren is een zeer intensieve en vermoeiende sport voor de hond. Continu geconcentreerd werken op het geurspoor en een constante focus houden tot het doel is bereikt, vraagt ontzettend veel mentale inspanning van je hond. Een hond is na een kwartier speuren net zo moe of misschien nog wel meer dan na twee uur fysieke inspanning. Sta dan ook niet raar te kijken als je hond na een speurles de hele middag in diepe slaap is.