Mantrailing

Mantrailing is een vorm van speuren, waarbij de hond het geurspoor van een specifiek persoon volgt.

Het spoor kan door bos, velden of weides lopen, maar ook over asfalt of door de stad. Een ervaren hond kan zelfs een ouder spoor van enkele uren oud volgen. Het spoor kan ook door gebouwen lopen of gebieden met heel veel andere geuren, zoals de markt of drukbezochte toeristische plekken. Een goed opgeleide hond kan de gezochte persoon identificeren in een groep personen. Voor een ervaren hond is afleiding door wild, andere honden of andere mensen geen probleem. Verleidelijke geuren worden genegeerd.

Een menselijk geurspoor bestaat uit meerdere elementen, zo hebben we het bodemspoor, je persoonlijke geur (combinatie van o.a. lichaamsgeur, parfum, deodorant, wasmiddel, zweet, bloed etc.) en de meest belangrijke voor een mantrailhond, de huidcellen die wij verliezen. Onze huid is continue aan het vernieuwen, oude huidcellen sterven af en ‘vallen’ van ons af. Per minuut verliezen wij velen afgestorven cellen die vol zitten met bacteriën. Langs ons lichaam is een continue luchtstroom die warmer is dan de omgevingstemperatuur. De cellen worden via deze luchtstroom verspreid in de omgeving. De bacteriën gaan vervolgens aan de slag om de lichaamscellen te verteren.
Een mantrailhond zal zelden exact op het spoor lopen, omdat zijn belangrijkste geurbron, de menselijke huidcellen, vaak door de wind al verplaatst zijn en niet meer precies daar liggen waar de persoon gelopen is. De hond bepaalt dus ook min of meer zelf hoe hij werkt, hij hoeft niet zijn neus op de grond te hebben, maar kan ook met een hogere neus het spoor volgen. Het tempo kan ook verschillen, soms snel, soms langzaam. De kunst van het mantrailen is de geurdiscriminatie, het kunnen onderscheiden / filteren van een bepaalde geur.

Tijdens het mantrailen heeft de hond een goed passend speurtuig om en werkt de hond aan een lange speurlijn. Deze lijn vormt de verbinding tussen geleider en hond en geeft belangrijke informatie, zoals het feit of de hond op het juiste spoor zit, of juist het spoor kwijt is. De lijn mag nooit worden gebruikt om de hond te beïnvloeden of te corrigeren. Hoe meer je de hond beïnvloed middels de lijn, des te minder leert de hond.

Bij de start krijgt de hond een voorwerp aangeboden met daaraan de geur van het slachtoffer. Het geurvoorwerp speelt een zeer belangrijke rol. Des te meer geur er aan het voorwerp zit, des te beter kan de hond het spoor oppakken.

Het meest moeilijke in het hele gebeuren is het leren lezen van je hond. Wanneer volgt hij de juiste geur, wanneer is hij de geur kwijt? Het is op en top samenwerken. Vergelijk het met een legpuzzel van 100 stukjes, wanneer alle puzzelstukjes kloppen vindt je je slachtoffer.

Iedere keer weer is het een grote uitdaging en sta je versteld wat je hond allemaal kan met die fantastische neus.

Mantrailen is de ultieme mentale uitdaging voor de actieve hond en eigenaar. In principe Geschikt voor ieder ras, aangezien de oefeningen individueel afgestemd kunnen worden.

 

Tekst: Melanie Linsen