FCI Obedience

FCI Obedience is een hondensport ontstaan uit het voormalige gedrag en gehoorzaamheid. Deze gedrag en gehoorzaamheidstraining is in de jaren ‘50 begonnen vanuit de filosofie dat elke hond een bepaalde mate van gehoorzaamheid moest kennen. Hierdoor werd het gedrag- en gehoorzaamheidsprogramma ontwikkeld, inclusief bijbehorende exameneisen. In het begin lag bij het gedrag en gehoorzaamheidsprogramma de nadruk op de opvoeding van de hond, later kwam de nadruk van het programma steeds meer te liggen op het trainen van de hond en minder op het opvoeden. Door deze verschuiving moesten ook de het doel en de eisen van het programma bijgesteld worden. Om helemaal duidelijk te maken dat de sport in het algeheel veranderd is, is dan ook destijds door de Raad van Beheer besloten de naam te veranderen in FCI Obedience.

Bij FCI-obedience is het de bedoeling dat je hond zo perfect mogelijk de gegeven opdrachten uitvoert. Het accent ligt ook echt op het op de juiste manier uitvoeren van de opdrachten door de hond.

FCI Obedience kan door honden van alle rassen beoefend worden, maar de hond moet wel een zekere aanleg hebben om opdrachten voor de baas te willen uitvoeren, een sterke will to please. Dit geldt zeker in de hogere klassen.

Het  FCI Obedience programma kent vier niveaus: beginners B, 1, 2 en 3, en bestaat onder andere uit oefeningen als:

  • Volgen aan de lijn en los volgen
  • Komen op bevel met extra opdrachten
  • Afgaan (liggen) tijdens het volgen
  • Terugzenden
  • Appèl oefeningen op afstand
  • Een hoogtesprong
  • Sorteren en apporteren

Per niveau worden de opdrachten moelijker en wordt er meer van de hond gevraagd. Tevens moet de uitvoering perfecter zijn. Cursussen of trainingen voor FCI Obedience worden bij diverse Kynologenclubs aangeboden en worden afgesloten met een examen welke wordt afgenomen door een door Cynophilia erkende keurmeester. De reglementering van FCI Obedience valt namelijk onder de verantwoording van Cynophilia.