Dogdance
Wat is Dogdance eigenlijk?
De Dogdance sport staat onder veel namen bekend (o.a. canine freestyle, heelwork to music en de minder serieuze benaming ‘doggydance’), maar allen betekenen in feite hetzelfde, namelijk het ‘dansen’ met je hond. In Nederland is de gangbare naam Dogdance. Door middel van het vloeiend uitvoeren van diverse oefeningen (trucs) door de hond en bewegingen door de handler (denk hierbij aan danspassen, lichaamshouding, armbewegingen, expressie, etc.) ontstaat er een soort van ‘dans’, die zeer diverse vormen aan kan nemen. Er bestaan Dogdance routines waarbij handler en hond echt samen dansen en vloeiend bewegen op de muziek, en er bestaan routines waarbij de combinatie een soort toneelstuk opvoert.
Uitdagende sport
Dogdance is in feite een vorm van gehoorzaamheid. Ook bij Dogdance streef je naar perfectie in je uitvoering. De grote verschillen met Obedience zijn echter dat er bij Dogdance een veel grotere variatie aan oefeningen mogelijk is, dat je deze oefeningen op (zelfgekozen) muziek en in zelfgekozen volgorde uitvoert en dat je kledij draagt die bij je muziek past. Het gehoorzaamheidsaspect huist in het feit dat je hond ongeveer 2 minuten lang (op het hoogste niveau zelfs 4 minuten lang) zonder beloning- of motivatiemiddel in de buurt, doet wat jij aangeeft, in een ring waar meestal veel publiek en andere honden omheen staan.
De uitvoering moet natuurlijk op het ritme van de muziek gebeuren (een van de beoordelingspunten) en als handler dien je ook nog op de maat te lopen en de muziek uit te beelden met een pakkende choreografie… Al met al is Dogdance dus niet erg makkelijk, ook al kunnen sommige goede combinaties het zo doen lijken. Dit maakt de sport echter niet minder leuk maar meer een uitdaging voor mens en hond!
Voorwaarden
De enige voorwaarde om te kunnen Dogdancen is een goede band tussen de hond en de handler. ELKE hond kan dansen! Rashond of geen rashond, groot of klein, jong of oud. Zelfs honden (en handlers) met een handicap kunnen deze sport beoefenen.
In de sport zie je allerlei verschillende rassen en kruisingen. Rassen die o.a. meedoen variëren van heel klein (Chihuahua, Vlinderhondje, Toy poedel) tot heel groot (Deerhound, Barsoi, Deense Dog).
Freestyle en Heelwork to Music
Binnen de Dogdance kennen we twee divisies; ‘Freestyle’ en ‘Heelwork to Music’ (HTM). Bij Freestyle is op wedstrijden alles mogelijk; alle soorten trucs zijn toegestaan. Bij HTM is dit anders; hierbij moet de hond zo dicht mogelijk op de baas werken, in allerlei ‘heelwork-posities’ (feitelijk is dit volgwerk, maar dan aan alle kanten van de baas).
Het team moet echt een eenheid laten zien. Bij HTM mogen er wel Freestyle oefeningen plaatsvinden, maar deze mogen niet meer dan 25% van een routine in beslag nemen. In de meeste landen moet de hond te allen tijde binnen een straal van 2 meter bij de baas blijven. Afstandswerk is dus niet toegestaan. Door deze regels heeft HTM een dressuurachtige uitstraling.
Freestyle is veruit het populairst en ook het meest bekend, o.a. van de Internationale Freestyle wedstrijd die jaarlijks op Crufts duizenden bezoekers naar de Main Arena trekt. Het precisiewerk van het Heelwork to Music is vooral voor de kenner een lust voor het oog.

Tekst: Esther Niemeijer